phf elektromos fűtések fűtőpanelek

Elektromos fűtések fogyasztása - MENNYI LESZ A REZSI?

Fűtőpanelek fogyasztása, tapasztalatok, vélemények, fűtésigény

Norvég fűtőpanelek Black Friday akciója 

 

Mennyi a fűtőpanelek fogyasztása? Rengeteg ember első kérdése az elektromos fűtéssel való ismerkedés során, hogy jól van, de akkor mennyit fogyaszt? Amikor "kicsit" hosszabb lesz a válasz, mint számítanak rá, azt hiszik, hogy ki akarunk bújni a válaszadás alól. Pedig csak egy példa: ha ugyanezt megkérdezik egy hagyományos fűtéstechnikai szaküzletben -  "Mennyit fog fogyasztani ez a kazán a 100m2-es házamban? "- nemhogy választ nem kapnának, hanem még ki is nevetnék emiatt, hiszen a fogyasztás nemcsak a fűtőkészülék fajtájának a függvénye! Ezért is kérem olvassák el a következőket.


A fogyasztást meghatározó tényezők

Ha tudjuk azt, hogy mennyi energiát kell egy adott helyiségbe pótolnunk ahhoz, hogy szinten tudjuk tartani a helyiség hőmérsékletét, pontosan tudnánk a fogyasztást is. Ezt még egy energetikai számítás is nehezen találja el, hiszen a körülmények minden évben változnak, tekintsük például az idei (2017) fűtésidényt az előző évihez képest.

fűtőpanelek fogyasztásaMiket kell figyelembe venni a számításnál?

- Hány fokon használjuk a termosztátot: az már köztudatban van, hogy

1 C fok változtatás a termosztáton nagyjából 5 - 6% fogyasztásváltozást okoz, azaz ha 20 fok helyett 25 C fokon szeretünk élni, máris 30% a többletünk.

- Épület hőszigetelési tulajdonságai: Sokan úgy gondolják, hogy elég a becsléshez a lakás nagysága, de ugye egy ugyanolyan alapterületű vályog vagy kőház  fűtése többszörösét is fogyaszthatja egy mai korszerű, 30 cm fal + 15 cm hőszigeteléssel rendelkező házénak...

- Kinti hőmérséklet: Minél hidegebb van kinn, annál nagyobb a külső és a belső hőmérséklet különbsége, és egyre több energiát kell bevinni ahhoz, hogy a belső beállított hőmérséklet szinten maradjon.

- Szomszédok hatása (ha van) : Társasházban egyik legjobban befolyásoló tényező lehet, hogy mennyire van körbefűtve az adott lakás.

- Kültérrel érintkező falak száma: Az sem mindegy, hogy az adott helyiségben hány fal érintkezik közvetlenül a környezettel közvetlenül, pl. egy 2 vagy 3 külső fallal rendelkező sarokszoba fogyasztása és teljesítmény igénye 30-40%-al is nagyobb lehet az egyhez képest.

Ennyi ismeretlennel nem lehet pontos eredményt mondani! (Sokszor mondom vásárlóinknak a jól ismert kérdés feltételekor, hogy nem tudjuk pontosan megmondani, még kb. is nehezen. Próbálja meg pl. egy gázkazánokkal foglalkozó üzletben feltenni a kérdést, még közelítőleg sem kap választ!!)

Látható, hogy a fogyasztás nem az adott készüléktől függ elsősorban, hanem a körülményektől, azaz az adott helyiség hőveszteségétől.


 

Hívjon bátran, ha kérdése van vagy nem elegendőek az oldalon lévő információk:

Szaktanácsadónk hétköznap: 9-16 óráig:  30/995-2237

(email: ajanlat (kukac) futesprofi.hu)


Elektromos fűtőtestek fajtái oldalunkon:  FŰTŐTEST FAJTÁK


Elektromos fűtőtestek fogyasztása tapasztalatok alapján

fűtőpanelek fogyasztása, villanyfűtés fogyasztásaAhhoz, hogy mégis mondjunk valami megközelítő értékét az elektromos fűtőtestek fogyasztására, és ne "futamodjunk meg" a válaszadás alól, a tapasztalatokra hagyatkoznánk most.

A sokéves tapasztalat, a vásárlói visszajelzések (és számítások is) azt mutatják, hogy egy helyesen méretezett panel effektíven napi 6-8 órát működik a külső hőmérséklet függvényében, azaz a fogyasztáshoz ebből kell kiindulni.

Miért is? Tudni kell, hogy egy helyiség fűtési teljesítmény igényét a "legrosszabb" állapotra határozzuk meg, azaz külső - 18 C fokra és belső 22-23 C fokra. Tehát a maximális teljesítmény arra kell, hogy a fűtőtest ilyenkor is fel tudja melegíteni a szobát megfelelően, azaz maradéktalanul tudja pótolni a hőveszteséget.

Így értelemszerű, hogy mikor kinn enyhébb idő van - vagy a teljesítmény túlméretezett - , a fűtőtest nem működik mindig. Mivel általában az elektromos fűtőtestek (konvektor, fűtőpanel) nem teljesítmény vezéreltek, azaz ha működnek, akkor a teljes teljesítménnyel fűtenek, így szükséges a ki- bekapcsolás.

Ezt a működést teljes mértékben a termosztát irányítja, így annak az érzékenységétől is függ, hogy mikor mennyit tartja bekapcsolva a fűtőbetétet!

Vagyis milyen a hiszterézise: mennyivel engedi túlfűteni és mennyivel a beállított hőmérséklet alatt indítja újra a fűtőtestet. Magyarul: egy átlagos érzékenységű elektromos fűtőtest például 22 Cfokra állításnál 21,5 fok alatt  kapcsol be és 22,5 fok elérése után kapcsol ki.

Felejtsük el a szlogent, hogy "egy percből 20 másodpercet működik", hiszen nem időkapcsoló van beépítve, hanem - szerencsére - termosztát. Így van mikor akár 10 másodpercenként ki - bekapcsol, ezért ne ijedjünk meg a "sűrű" váltásoktól, és van persze olyan is, mikor sokáig üzemel egyfolytában, pl. a felfűtés időszakában.


Hasonlítva a gázfogyasztás egész évre szétosztott havidíjas rendszeréhez, kis számolgatással egy átlagos hőszigetelésű (nem rossz) kb. 60 m2-es lakás elektromos fűtési havidíja 20-25.000.- Ft körül alakulhat mostani áramdíjjal (átalánydíjas elszámolással)!

Hogyan jött ez ki?

Számoljunk 6000W beépített fűtésteljesítménnyel. A fűtési idény 180 nap, napi működésre vegyünk átlagos 6-7 órát.

Így: 6 kW x 180 nap x 7 óra = 7560 kWh

Visszaosztva 12 hónapra: 7560/12 x 37 Ft/kWh = 23.310.-Ft / hónap


Cégünk a PHF

FACEBOOK  kedvelőink száma közel 7000 és  kb. 7 000 vásárlónk volt az elmúlt években.

Elektromos fűtés kedvelőinek FB csoportja a PHF KLUB Magyarországon a legnagyobb taglétszámú (1500+) ilyen csoport.

WEBÁRUHÁZUNK  (futesuzlet.hu)  “Árukereső” minősítése 5 csillagos, látogatóink száma bőven túl van a 440.000-en.

 


Hogyan számoljuk egy helyiség fűtési teljesítmény igényét?

Általában nem áll rendelkezésre a fűtendő helyiségre vagy lakásra komplett energetikai számítás, mely a lehűlő felületek, hőszigetelések, ablakok, stb. függvényében meghatározza  az adott helyiség fűtési teljesítmény igényét a leghidegebb téli napokra. Így kiindulásképp elfogadható egy átlagos 30-35 Watt/légköbméter teljesítményigény. Például egy normál belmagasságú (2,7m) 20 m2-es szobába a számolt 1890 W miatt egy db 2000 Wattos fűtőpanelt kell alkalmaznunk.

Fontos tudni, hogy ez a kiindulás inkább csak egy átlagszám, melyből pl. megtudhatjuk, hogy elég lesz-e a rendelkezésre álló Amper, szükséges-e hálózatfejlesztés, mielőtt egyáltalán elektromos fűtésben gondolkozunk.

Elmondható, hogy a Magyarországon az ingyenesen rendelkezésre álló 32 Amper az alapfogyasztás mellett kb. egy 40-50 m2 lakás elektromos fűtésének kiszolgálására elegendő biztonságosan.

Vigyázni kell a méretezéssel, mert ha véletlenül alul méretezi a fűtőpanelt, tehát az nem tudja a kifűteni a helyiséget, akkor mindaddig folyamatosan fog működni a készülék, amíg nem éri el a beállított hőmérsékletet. De mivel ezt nem képes elérni,  folyamatosan fog működni. Például ha egy helyiségbe kellene a 2000 W-os fűtőpanel, de csak 1000 W-osat szerelnek be, akkor a fogyasztás a 16 kWh helyett 24 kWh lesz a folyamatos működés miatt!!


atlantic radiátorNéhány érdekes (közelítő) teljesítményigény különböző falszerkezeteknél, egy külső fal esetén, légköbméterenként:

64 cm kisméretű tégla:                      49 W/m3

64 cm kisméretű tégla + 5 cm EPS : 28 W/m3

B30 tégla:                                          56 W/m3

Porotherm 30 N+F:                            27 W/m3

Vályogfal 57 cm vastag:                    49 W/m3

Porotherm 44 HS :                             21 W/m3

A pontos fűtés teljesítményigényhez, a várható fogyasztás számításához tehát  forduljon hozzánk, keresse bemutatótermeinket és elérhetőségeinket vagy használja az Önöknek fejlesztett fűtési teljesítmény méretező kalkulátorunkat!


 UGRÁS A WEBÁRUHÁZHOZ: elektromos fűtés webáruház