Fűtőpanel kereső

Hogyan válasszunk, fűtőpanelek keresése és választása jellemzőik alapján

Hogyan válasszunk az elektromos fűtőtestek közül a nekünk megfelelőt?

Webáruházunk szűkítő rendszerét használva az összes – cégünk által gondosan válogatott és forgalmazott elektromos konvektort, fűtőpanelt és radiátort kedvünkre szűkíthetjük a

szélesség –  teljesítmény – termosztát fajtája – ár  feltételek alapján!

A kereső használatához azért szükséges néhány szempont, hogy mégis melyik elektromos fűtésfajtát válasszuk, ami a leggazdaságosabb számunkra. A következő néhány szempontban eltekintünk az esztétikai megfontolásoktól, bár kétség kívül az is fontos!

hogyan válasszunk elektromos fűtést?

Először is tisztázzuk, hogy minek mi a neve! Ezt itt megtalálják bővebben: FŰTŐTESTEK FAJTÁI

Ne ijedjen meg senki a cikk hosszától!:) Érdemes elolvasni rendelés előtt, egy komplett honlap tudásanyagát próbáltam viszonylag röviden tömöríteni!

Elektromos fűtőtest választásnál, a legtöbb embert érdeklő téma az a fogyasztás, melyről a honlapunkon itt olvashat bővebben:

FOGYASZTÁS

elektromos fűtőtestek

Elektromos fűtőtestek felosztása fogyasztásuk alapján

Alapjaiban igaz, hogy az általunk forgalmazott  gyárak termékei gyakorlatilag hasonlóan fogyasztanak hasonló körülmények között (pl. ha folyamatosan működnek), közelítve a 98% hatásfokot. A fogyasztásban néhány százalék különbséget jelenthet a fűtőbetét alakja, de inkább számít a vezérlés pontossága (hiszterézise), azaz hogy a termosztát mennyivel engedi alá és fölé a beállított hőfokhoz képest a fűtést illetve a programozhatóság (a csökkentett hőmérsékletű ECO módot tudjuk előre beprogramozni a hét folyamán) is.

Minél kisebb a hiszterézis, annál gazdaságosabb a működés. Pl. egy átlagos fűtőtest 22 fokra állítva 21,5 és 22,5 C fok között tartja a hőmérsékletet.

Aztán jön az infrafűtés jó hőérzetével járó ( 2-3 C fokkal is lejjebb tekerhetjük a termosztátot ugyanolyan hőérzethez) fogyasztáscsökkenés – 1 fok 6%-t jelent. Ez az infra fűtőpanelek tulajdonsága.

A vezérlés tovább fejleszthető jelenlét-érzékelővelamely automatikusan állítja a termosztátot életritmusunknak megfelelően, sőt a szellőztetés érzékelő ki is kapcsolja a fűtőtestek, ne a környezetet fűtsük ilyenkor!

Az elektromos fűtés csúcskészülékei már hőtároló egységgel is rendelkeznek, mellyel a legkellemesebb hőérzet, állandóan meleg üzem valósítható meg, ötvözve ezt a legprecízebb vezérléssel.

Azaz, ha a fentiek alapján egy fogyasztási sorrendet akarunk felállítani a legkevésbé takarékos (legtöbbet fogyasztó) elektromos fűtőtesttől kezdve, az kb. ilyen, úgy hogy a végén lévők akár 30%-kal is kevesebbet fogyaszthatnak, mint az induló széria.

  1. mechanikus termosztátos konvektor (Electrolux Torrid, Atlantic F19D)
  2. elektronikus termosztátos, de manuális (tekerős) konvektor (pl. ADAX VP KET, ATLANTIC F119D, VIGO, stb.)
  3. programtermosztátos konvektorok (Atlantic F120D, ADAX NEO, GLAMOX DT, Adax Wifi)
  4. infra fűtőpanelek (Atlantic SOLIUS Neo Digital, Atlantic Solius Wifi)
  5. infra fűtőpanelek hőtárolással: radiátorok (Atlantic NIRVANA, törölközőszárító radiátorok)

Gyártó és minőség

A hagyomány, hírnév, háttér, kapacitás és minőség szempontjából alig van különbség gyáraink között, A norvég ADAX 60 éves, a francia Atlantic több, mint 40 éves (26 európai gyáregységgel) óriási tapasztalattal az elektromos fűtése területén.

Garancia

Itt a norvégok a nyerők 5 éves garanciával, sőt plusz 3 év is kérhető minimális költséggel!

Az ATLANTIC és NOIROT, THERMOR gyárak is 5 év garanciát adnak 2019-től!

Ez tapasztalatunk szerint a gyakorlatban persze majdnem mindegy, hiszen a fűtőtestek nem tartalmaznak mozgó alkatrészeket, így a hibalehetőség és meghibásodás veszélye is rendkívül csekély a sokéves tapasztalatok alapján is.

elektromos fűtőtest garancia

Beszerelés, beüzemelés

Minden fűtőtestet fali konzollal szállítunk, melyet 4 csavar segítségével rögzítve a falon, arra a fűtőtestet felakasztva és rögzítve azonnal fűthetünk. Van lehetőség mobilitásra is, kapható láb is, a legolcsóbban az Atlanticnál juthatunk hozzá. A norvég Adax Neo2 saját lábbal is rendelkezik, de nagyon fontos a fal melletti elhelyezés, hogy a konvekciós gravitációs hőáramlás megfelelően kialakulhasson. (Szoba közepén elhelyezve a fűtés le is állhat idő előtt, mert a levegőáramlás lelassul, a beépített termosztát már azt érzékeli, hogy a hőmérséklet rendben van.

Design, külső

Itt mindenkinek a szíve joga, saját szubjektív véleménye a meghatározó. Talán inkább az a kérdés szokott felmerülni, hogy azonos árkategórián belül – ha egyéb tulajdonságuk hasonló -, melyik az elegánsabb forma vagy pl. melyik a kevésbé balesetveszélyes mechanikai sérülés szempontjából.

Itt talán az alsó kategóriában van egyértelmű nyerő: az Adax Vp10 és 11 szériával szemben jóval alacsonyabb ára mellett általában az Atlantic F119d  szériát választják vevőink: minőségibb kidolgozás, lekerekített forma, védelem a mechanikai sérülés ellen…

A konvekciós fűtés technológiája, fűtőbetét

Minden általunk forgalmazott és fenn említett konvekciós fűtőtest a fűtőtest belsejében elhelyezett lamellás szerkezetű, általában alumínium ötvözet fűtőbetéttel melegíti a keresztül áramló levegőt. Legfeljebb a fűtőbetét alakjában van különbség. Van egysoros, kétsoros és X keresztmetszetű is, ahol az „X type” számít a legfejlettebbnek. (Nem bizonyított, de néhány százalékkal jobb hatásfokot adhat!

(Azt azért jó tudni, hogy e lamellás fűtőbetéteket csak néhány cég készíti a világon az összes elektromos fűtőtest gyártónak)

Az Atlantic  Altis  pl. kétsoros, az Adax Neo  és a BEHA konvektorok „X” keresztmetszetű fűtőbetéttel rendelkeznek.

Szigetelés, érintésvédelem

Az Adax VP10 kivételével minden fűtőtestünk kettős (II.oszt.) szigetelésű, azaz földelést nem igényel a felszereléskor!

Általában IP24 az érintésvédelmi fokozatuk, így fröccsenő víz elleni védelemmel rendelkeznek.(Kivéve Adax Neo)

Az Adax gyár készít külön fürdőszobába szánt szériát is, ahol a vezérlés védelmének is külön figyelmet fordítanak. (Adax VPS és GLAMOX TPVD)

Használat helye, lakás adottságok

konvekciós fűtőtestek általában csak normál belmagasságig javasolhatóak (max. 3,2m), amennyiben törekszünk a gazdaságos működtetésre. Egy nagy belmagasságú lakásban – pláne, ha nyitott galériás -, az elkészített meleg levegő azonnal feláramlik és jórészt ott is marad, a mennyezet alatt 30-35 C fokot csinálva az alsó régióban lévő 20-22 Cfokhoz képest. Ilyen adottságú lakások gazdaságos fali fűtése valamelyik infra fűtőpanel (Climastar, Solius, Nirvana)