Elektromos fűtőtestek fajtái: konvektor, fűtőpanel, radiátor

 

Ebben a menüben tisztázzuk az alapfogalmakat és hogy miért ne féljünk a konvektortól, mint kifejezéstől...

elektromos fűtés fajtáiELEKTROMOS KONVEKTOR

Kezdjük azzal, hogy mi is a konvektor, miért érezzük azt, hogy valami nem túl jó fűtőtest lehet.

A magyar köznyelvben nem véletlen, hogy rosszul hangzik e szó. Tettek róla az itthon található lakások tízezreiben üzemelő, csörgő-csattogó, rossz hatásfokú, sokat fogyasztó gázkonvektorok. Konvektornak hívtuk a régebben forgalomban lévő cekaszos (izzó fűtőszálas) elektromos fűtőtesteket is, melyek szintén nem a megbízhatóságukról voltak híresek. Nem csoda, hogy ezek után nem merjük valódi nevükön hívni pl. a norvég fűtőpaneleket sem, pedig:

a norvég"fűtőpanelek" (Adax, Glamox, Adax Neo, Adax CLEA, BEHA is tisztán konvekciósan (meleg levegős hőátadással) fűtenek, azaz valójában konvektorok! A fűtőtest felülete alig melegszik fel, sugárzással csak nagyon kis mértékben fűtenek, a levegő felmelegítése pedig a fűtőtest belsejében található lamellás fűtőbetét felületén történik meg.

A melegített levegő pedig gravitációsan távozik a fűtőtest tetején. Az általában valamilyen alumínium ötvözet fűtőbetét hőmérséklete is szabályzott, egy túlfűtés elleni védelem biztosítja, hogy a fűtőbetét hőmérséklete ne legyen túl magas, így a bekerülő por és szennyeződés nem ég el, a meleg levegő belégzése sem lesz káros az egészségre.

A norvég rendszerhez hasonló a fűtésmechanizmusa az olasz Radialight Stylo fűtőtestnek, vagy akár a francia Atlantic F117 sorozatnak is.

Hívjuk ezeket nyugodtan konvektoroknak, ettől még rendkívül gazdaságosan és energiatakarékosan fűthetünk velük! :))


Sokszor akadunk főleg a budapesti régi lakásoknál abba a problémába, hogy a normál (2,6-3,0 m) belmagasságtól jóval magasabbak (3,6-4,2m), melyek már nem fűthetők gazdaságosan tisztán konvekciósan, hiszen a levegőrétegződés miatt a meleg levegő gyakorlatilag fenn marad a mennyezet alatt és ahhoz, hogy igazából meginduljon a finom hideg-meleg levegős hőáramlás, még túl is kellene méreteznünk a fűtőtesteket (konvektorokat). (Ilyen lakásokban fordul elő, hogy a padló közelében csak 18 Cfok, a mennyezet alatt pedig 28-32 c fok is mérhető.)

Mi a megoldás? Drága infrapaneles rendszer, melynek beépítése és termosztátozása is plusz költséget igényel?

Vagy van más is? Természetesen: A valódi fűtőpaneles rendszer


ELEKTROMOS FŰTŐPANEL

 

elektromos fűtőpanelA 40 éves múltra visszatekintő francia Atlantic gyár  nem állt meg a tisztán konvekciós fűtéseknél. Gyönyörű formatervbe öntve megalkotta vegyes fűtési rendszerét, az elektromos fűtőpanelt, mely nemcsak konvekciósan, hanem sugárzó módon is (infrafűtéssel) melegíti környezetét.

Itt a gravitációsan alul beáramló levegő is melegszik a fűtőbetéten áthaladva, és maga a fűtőtest felülete pedig infrafűtést ad le.

Ezáltal komfortérzetünk is jelentősen megnő -mintha egy cserépkályha jótékony melegét élveznénk, mikor a fűtőpanel mellett ülünk - és a sugárzó fűtés miatt a hőmérséklet belmagasságon belüli eloszlása is javul (nem lesz nagy különbség a padlószint és mennyezetszint hőmérséklete között).

Így gazdaságossá válhat az előbb említett nagyobb belmagasságú helyiségek fűtése is, hiszen a kisebb fogyasztás mellett egy készülékkel tudjuk megoldani egy rendkívül fejlett beépített termosztát segítségével a fűtést, az infrapanelek bekerülési árának kb. harmadáért!

Az Atlantic Solius Ecodomo fűtőpanelről az Atlantic gyári weblapján tájékozódhat részletesen.


atlantic nirvanaELEKTROMOS RADIÁTOR

 

És akinek még ez sem elég: NIRVANA villany radiátor

Az Atlantic még a fűtőpaneleket is tovább fejlesztette. Már itthon is kapható a belsőépítészek álma, mely még fűteni is tud:)

Egy különleges kompozit belső lemez használatával a Nirvana elektromos radiátor a fűtőpanel fűtési mechanizmusán túl már hőtárolásra is képes a legkorszerűbb formában, olyan 0,1 fokos hiszterézisű beépített digitális termosztáttal, mely a radiátor hőtehetetlenségét is figyelembe veszi a fűtéskor.

Részletesen ismerkedjen itt: ATLANTIC.FUTESPROFI.HU

Az Atlantic még itt sem áll meg, sőt hazai piacra valójában itt kezdődik a termékválasztéka!

A különleges Maradja, Onoris vagy Galapagos szériákban már nagy tömegű öntöttvas hőtároló egység segíti az ún. "Gentle Heating", azaz kellemes fűtés megteremtését.

A vezérlés folyamatosan melegen tartja a fűtőtestet függetlenül a külső hőmérséklettől, azaz nincs érezhető le- és felmelegedés a termosztát kapcsolgatása miatt!

 


 shop