GYIK

Gyakran ismételt kérdések az elektromos fűtések területéről

 Amper, Watt, mi van? Stb., stb….

Milyen villamoshálózatra van szükség az elektromos  fűtőpanelek (konvektorok..) működéséhez? 

A közhiedelemmel ellentétben nincs szükség 3 fázisos hálózatra. Ezek a norvég és francia fűtőtestek nem nagyfeszültségről működnek, hanem normál, 230V-ra van szükség az üzemeltetéshez. Problémát csak a rendelkezésre álló Amper okozhat.

Általánosságban elmondható, hogy kisebb lakások (30-50m2) átállásánál az ingyenes 32A elég lehet! (ez az alapterület annál nagyobb, minél jobb a lakás hőszigetelése)

Ha nagyjából kiszámolta a lakásába szükséges fűtésteljesítményt, akkor a kapott wattot ossza el 230-al és megkapja a fűtéshez szükséges áramerősséget.

(Pl. 4500W összteljesítményhez 4500/230= 19,6 Amper szükséges)

Gyakori kérdések elektromos fűtésben

Szakembereinkhez is fordulhat nyugodtan! 

Árajánlat kérésekor erre is kitérünk, mindig megküldjük a működtetéshez szükséges Amper szükségletet!

Ha nincs elegendő Amper a lakáshoz, akkor érdeklődjön a fejlesztés lehetőségeiről szolgáltatójánál.

Mit tegyek, ha nincs elegendő Amper a lakásomhoz?

Fontos tudni, hogy ma Magyarországon 32 Amper biztosítása ingyenesen jár az áramszolgáltatótól. Azaz, ha csak 16 vagy 25Amper van otthon, egy igénybejelentéssel ez ingyenesen felnövelhető 32-ig. Hálózatfejlesztés – ami költséggel jár – csak efelett szükséges.

Hány watt összteljesítményű fűtőtestet használhatok otthon, ha mást nem használok a fűtéssel együtt?

16 Amper 3.680 Watt25 Amper 5.750 Watt32 Amper pedig 7.360 Watt üzemeltetéséhez elég!

Mi történik áramszünet esetén, mi lesz, ha elmegy az áram?

Áramkimaradás idején a panelek leállnak a fűtéssel, teljesen ugyanúgy, mintha gáz központi fűtésünk lenne.

A panelek 15-20 percen keresztül képesek fenntartani a beállított hőfokot ezt követően már a helység szigetelésén múlik, hogy milyen lassan hűl le a hőmérséklet. Manuális (mechanikus és elektronikus) termosztátokkal felszerelt ADAX panelek esetén az áramszünet végén a bekapcsolva hagyott berendezések zavartalanul működnek tovább.

A digitális programozhatósággal ellátott panelek is legalább 24 óráig megtartják programjukat, ezután beállnak az alap 22 Cfokra.

Mi pontosan a fröccsenő víz elleni védelem és mit jelentekek általában az IP számok?

Első számjegyMásodik számjegy
ÉrtékJelentésÉrtékJelentés
0Nem védett0Nem védett
1>50 mm átmérőjű testek ellen védett (kézfej)1Függőlegesen csepegő víz ellen védett
2>12 mm átmérőjű testek ellen védett (ujj)2Függőlegestől 15°-ig eltérő csepegő víz ellen védett
3>2,5 mm átmérőjű testek ellen védett (szerszám)3Esővíz ellen védett. A függőlegeshez képest legfeljebb 60°-os szögben érkező permetező víz ellen védett.
4>1 mm átmérőjű testek ellen védett (vezeték)4Fröccsenő víz ellen védett (minden irányból)
5Porlerakódás ellen védett. A por behatolását teljesen nem akadályozza meg, de a bejutás mértéke a működést nem akadályozza.5Vízsugár ellen védett (minden irányból)
6Por behatolása ellen védett6Erős vízsugár ellen védett
  7Időszakos vízbe merítés ellen védett
  8Tartós vízbe merítés ellen védett
  9K*Fokozott védettség vízbe merítés, és nagynyomású tisztítás hatásai ellen.

Azaz pl. az IP24 védettség fröccsenő víz elleni védelmet jelent és az ujjunkat sem tudjuk bedugni veszélyes helyre:)

 Nagy belmagasságú a lakásom, 3,5 m. Van olyan elektromos fűtés, ami itt is hatékony?

A nagy belmagasságú lakásoknál a hagyományos konvekciós fűtésekkel elért eredmény sajnos nem épp gazdaságos. Ismeri mindenki,. hogy ha a padlószinten 20 fok van, akkor a mennyezet alatt akár 30-32 fok is lehet…A közvetlenül a levegőt fűtő konvektorokból kiáramló meleg levegő itt egyből a mennyezet alatt landol és elég nehezen forog vissza a másik oldalon..Ugye itt érvényes: a meleg felfelé száll, azaz helyesen a meleg levegő!

A meleg, azaz a hőenergia lenn tartható a testeket, tárgyakat közvetlenül fűtő infra fűtő panelekkel. Itt az infrafűtés a tárgyakban, padlóban, falakban elnyelődik, ami utána újra visszasugárzódik és persze eközben a levegő is szépen melegszik, amit termosztáttal mérünk és szabályozhatóvá válik az infrafűtés.

Itt a padlónál 20 fok, mennyezetnél 24 fok a jellemző…

Tehát ilyen helyre az elektromos konvektorok (pl. norvég fűtés) nem ad megfelelő megoldást, termékeinkből tökéletes választás a „valódi fűtőpanelek„.

Atlantic Solius vagy Nirvana...(KATT IDE BŐVEBB INFÓÉRT)

Hogyan történik az elektromos panelek felszerelése?

A panelek felszerelése szakembert nem igényel (kivéve fürdőszobában vagy „vizes” helyiségekben). A levehető fali konzolok – melyek mindig a csomag részei – segítségével könnyen a falhoz rögzíthetőek, majd ezt követően a hálózatra kell őket csatlakoztatni.

Amennyiben ön szakember segítségét igényli, kérem keressen fel minket a kapcsolat menüpont alatt található elérhetőség alatt.

Pontosan a fentiek miatt is szeretik a fali fűtőpaneleket: nem kell szakember, nincs villanyszerelői munkadíj a beüzemeléshez!

Kiegészítő fűtést szeretnék. Melyik panelt válasszam?

Fontos tudni azt, hogy a különböző elven működő fűtésrendszerek energiája nem minden esetben adódik össze.  Emiatt a kiegészítő, vagy rásegítő fűtést első sorban úgy érdemes méretezni, mintha az egész helyiséget csak elektromos fűtőpanelekkel fűtenénk. Ugyanis ha alul méretezzük a „rásegítést”, akkor nem lesz képes, vagy csak nagyon drága üzemeltetési költséggel, tovább fűteni a szobát.

Lássuk ezt egy egyszerű példán keresztül: egy 20m2-es 2,6 belmagasságú, megfelelő szigetelésű szobát szeretnénk befűteni. Ezt tökéletesen egy 2000W-os ADAX panellel lehet megoldani. Abban az esetben, ha van másfajta fűtési lehetőség is a helyiségben, csak az nem képes 18°C-nál nagyobb hőfokot produkálni, de a felhasználó 22°C-ot szeretne elérni, szükség van kiegészítésre. Nyilván ez nem oldható meg fele akkora teljesítményű, 1000W-os fűtőpanellel, mert az nem lenne képes felfűteni a teljes szobát.

Tehát ebben az esetben szükséges a 2000W-os panelt beépíteni. Ha az 1000 wattos panelt építenénk be a +4°C megtermelése dupla annyi energiába, így kétszer annyi forintba kerülne. Ebből látszik, hogy a kisegítés, tehát a 4°C megtermelése akkor érhető el gazdaságosan, ha a teljes szobára méretezzük a berendezést és nem megsaccolni próbáljuk, hogy melyik panel lesz jó a legkisebbek közül.

Mekkora, milyen teljesítményű fűtőpanelt válasszak?

Megfelelő szigetelés és 2,7 m belmagasságig kb. 32-35 W fűt be 1 légköbmétert. Ez gyakorlatilag megegyezik a 90-100W/m2 számmal is.

Ha a minimálisan szükségesnél nagyobb teljesítményű panelt választ, az nem fog lényegesen több energiát felhasználni, hiszen a fűtendő légtér paraméterei nem változnak, illetve mivel gyorsabban eléri a kívánt hőfokot, így ritkábban kell bekapcsolnia.

Ez persze csak egy átlagszám, nemcsak a hőszigetelés, hanem a küldő falak száma sem mindegy…Vásárlás előtt lehetőleg egyeztessen kollégáinkkal!

(Honlapunkon az alsó sávban vannak az elérhetőségek!)

Ha lehet, használja a teljesítmény kalkulátorunkat!! (KATT IDE!!)