phf elektromos fűtések fűtőpanelek

Elektromos fűtésteljesítmény kalkulátor

 

Fűtésteljesítmény igény számítása - fűtésigény meghatározása

Az interneten található "általános" és rendkívül egyszerű fűtési teljesítménymeghatározó kalkulátorok igazából csak szűk területen használhatóak, hiszen egy ház vagy lakás fűtési teljesítmény igényének meghatározása komoly és hosszadalmas  (mérnöki) feladat, melynek során helyiségenként más és más értékek jönnek ki a különböző épületszerkezetek hőszigetelési tulajdonságainak függvényében.

épület hőveszteségeDE: egy területen kicsit szabadabban bánhatunk a fűtésigény meghatározásának pontosságával, ez pedig az elektromos konvekciós fűtéseknél található. Ide tartoznak a norvég fűtőpanelek, Atlantic francia fűtőpanelek, Radialight olasz fűtőtestek.

Miért is? Beruházás szempontjából nagyot nem hibázhatunk, ha egy helyiségbe kicsit nagyobb fűtőtestet veszünk, mint kéne, mert a nagyobb készülék általában csak 5-10%-al kerül többe! Ennek határt inkább a rendelkezésre álló elektromos kapacitás (Amperszám) szabhat, hiszen fölöslegesen senki nem akar hálózatot fejleszteni. Itt elsősorban arra kell vigyázni, hogy alulméretezett ne legyen a fűtésünk, hiszen akkor túlfogyasztásra számíthatunk!

A konvekciós elektromos fűtőtesteknél, fűtőpaneleknél kiinduló számként elfogadható és használható az  átlagos 30-35 Watt/légköbméter teljesítményigény, azaz pl. egy normál belmagasságú, 20 m2-es szobába elég 1 db 2000 Wattos fűtőpanel. Egy helyesen méretezett panel effektíven napi 4-8 órát dolgozik a külső hőmérséklet függvényében, a fogyasztáshoz ebből kell kiindulni. (max.fogyasztás napi: 16 KWh)

Azaz 24 órából kb. 8 órát, azaz 1/3-ad időt működik 22 C fokos beállított belső hőmérséklet esetén!

A működés "rendszertelen", felejtsük el a "minden percből 20 másodpercet működik" szlogent, hiszen nem időkapcsoló, hanem precíz termosztát vezérli ezeket a fűtőtesteket, azaz a működést a beállított hőfok, a helyiség lehűlése, de akár egy légmozgás is befolyásolja!


 Ahogy már más helyütt is írtuk, nagy csalódást okozhatnak azok a fűtési teljesítményigény számító programok, melyek csak a legáltalánosabban ismert, 35 W/légm3 igénnyel kalkulálnak.  Még nagyobb a probléma, ha elhisszük, hogy egy lakás fűtésteljesítmény igénye bármilyen módon is függ egy korszerű elektromos fűtőkészülék fajtájától.

A mai napig is találni olyan reklámot, hogy az illető cég fűtőtestje azért jó, mert a 35 W/m3 helyett elég a 25 W/m3, pedig csak arról van szó, hogy a gyártó országban jobbak az épületek általános hőszigetelési tulajdonságai.

A 35 W/légm3 igény egy itthoni átlagos hőszigeteltségű  lakásra vonatkozik. De hogyan veszik figyelembe pl. egy A+ ház 20-25 W/m3 vagy egy vályogház 50 W/m3 igényét?


A hiányt és szakmaiatlanságot látva fejlesztettük ki a falszerkezetek minőségét, ablakok nagyságát és minőségét, a környezettel érintkező falak számát és a használat minőségét (pl. fürdőszoba funkció) is figyelembe vevő fűtésteljesítmény kalkulátorunk itt: 

TELJESÍTMÉNY SZÁMÍTÁSI SEGÉD (a képre kattintva érhető el)

fűtés méretezése, teljesítmény kalkulátorA kalkulátor elsősorban konvekciós fűtőtestek és fűtőpanelek vásárlásához ad jól használható és megfelelő eredményt, hiszen a kapott Watt értéknél mindig nagyobb teljesítményű készüléket ajánlunk, amivel a nagyobb hidegben történő biztonságos működés és a valószínűleg alacsonyabb fogyasztás is biztosítható!

Árral, képpel rögtön láthatják az ennek megfelelő teljesítményű konvekciós és infra fűtőtesteket is (Atlantic, Adax, Adax Neo, Glamox, BVF infrapanel) növekvő árak szerint a norvég fűtőpanelekkel kezdve és kiválasztva az Önnek megfelelő terméket, azokat azonnal is megvásárolhatja.

A felajánlott készülékeket növekvő ár sorrendbe raktuk gyártónként.

Fürdőszobai méretezésnél a program a nagyobb hőmérséklet igény (25-28 C fok) miatt nagyobb teljesítmény igénnyel is számol és eredményként a fröccsenő víz elleni védelemmel ellátott készülékeket  találjuk a törölközőszárító radiátorokkal együtt.


Teljes lakás vagy több helyiség számításánál a program természetesen egy kosárba gyűjti a választott termékeket, oda-vissza linkelve a kalkulátor és webshop között, így a végösszeg kedvezmények azonnal láthatóak! Webáruházunkban - mely SSL titkosítással védett - regisztráció nélkül is vásárolhat.


Ha szükségesnek tartják, a véglegesítés előtt kérjük egyeztessen velünk a kalkulátor oldalán található telefonszámok bármelyikén!

Segítséget szakembereinktől itt is kérhet: elérhetőségeinken!


FONTOS!  Hogyan értelmezzük a kapott eredményt, mit tud?

A kalkulátor talán a most legjobban használható fűtési teljesítmény számoló segéd. Nem helyettesíti azonban a pontos energetikai számításokat, ahol egy házban valójában minden helyiségnek más és más a légköbméterenkénti Watt igénye. Ahol nagyon jól használható, az a konvekciós fűtőtestek és fűtőpanelek területe, mert a készülékek teljesítmény ugrása miatt úgyis mindig a nagyobbat ajánljuk.

Nagy belmagasságú lakásoknál a kapott eredményekből az infrafűtéssel kombinált fűtőpaneleket (Solius) javasoljuk az energia takarékos működés miatt!

Ez a kalkulátor sem tudja pl. beszámolni a szomszéd lakások hatását, illetve az extrém rossz hőszigetelésű mennyezetet...


Jó tudni, hogy a szükséges és itt ajánlott teljesítmény ahhoz szükséges, hogy a leghidegebb időszakban is a megfelelő belső (szobai) hőmérsékletet el tudjuk érni! Azaz értelemszerű, hogy enyhébb időben nem folyamatosan működnek a fűtőtestek. Tapasztalati tény már, hogy az így tervezett fűtőtestek a téli időszakban átlagosan napi 6-8 órát üzemelnek, azaz a várható fogyasztás így számolható.