phf elektromos fűtések fűtőpanelek

KONVEKCIÓS FŰTŐTESTEK, ELEKTROMOS FŰTŐPANELEK és RADIÁTOROK ÖSSZEHASONLÍTÁSA

 

Természetes (ventilátor nélküli) konvekciós (hőáramlásos) fűtés röviden

 

elektromos konvektorok összehasonlításaE fűtőtestek fűtésmechanizmusa abban rejlik, hogy a panel alján beáramlik a hideg levegő, mely a panel belsejében a lamellás fűtőegységen keresztül felmelegszik, és a magas hőmérséklet különbség miatt a felső nyíláson keresztül a meleg levegő beáramlik a légtérbe. (gravitációs fűtés) 

A fűtőpanelben nincs ventilátor, sem izzószál ("cekasz"), mely égetné és keringetné a port, nem bocsát ki kétséges hatású sugarakat, az egészségre semmilyen ártalmas, vagy kétes fizikai és élettani hatást nem okoz, egyszerűen, a termodinamika elvén működik. 

A legjobb hatásfokot megfelelő magasságban (padlótól 15-20 cm magasan) a falra szerelve adják le, ebből a magasságból szívják be a hideg levegőt, és javasolt az ablak alatti elhelyezés a friss levegő áramlásba való hozzákeverése céljából.

Ez a legtisztább fűtési mód, a kazánoknál és más rendszereknél lényegesen olcsóbban és egyszerűbben telepíthetőek.

Az általunk forgalmazott fűtőpanelek  lelke a tetszőlegesen megválasztható vezérlőben (termosztát) rejlik. Egy processzor segítségével a vezérlő méri és ellenőrzi a helyiség hőmérsékletét és annak változását, és kiszámítja, hogy a panelnek mikor kell működnie..

A felületi hőmérsékletük sem melegebb, mint egy hagyományos radiátor, nem éri el a 60 fokot, azaz nem baleset veszélyesek! A megfelelő fűtésteljesítményt a precíz elektronikus vezérléssel érik el.

A tények azt igazolják, hogy az általunk forgalmazott elektromos fűtőpanelek és konvektorok közel 100%-os hatékonysággal alakítják hővé az elektromos energiát, a  speciális fűtőbetétnek és a precíz szabályozó rendszereknek köszönhetően fogyasztásuk pedig jóval kedvezőbb, mint a hagyományos izzószállal működő berendezéseké.


Konvektorok gyártó szerint

Glamox működéseA konvektorokhoz tartozik a norvég Adax gyár teljes termékválasztéka (Adax Vp10, VP11, ADAX Multi, Glamox, Adax Neo, Adax Neo WiFi, Adax CLEA), a francia Atlantic gyár induló (F19D, F119D, Odyssée és Altis) szériái, a szintén francia NOIROR Spot-D vagy MELODIE, az olasz Radialight Stylo és a norvég BEHA, sőt a török VIGO is..

A sugárzó fűtéssel (infra)  kombinált konvekciós fűtőtestekhez (fűtőpanel) tartozik  a francia Solius Ecodomo, mely egyedülálló vezérlésével messze kiemelkedik az egész  mezőnyből, hiszen a szellőztetés és egyéb ECO funkciók mellett még mozgásérzékelővel is felszerelt (hasonló áron, mint az Adax Neo) és a Radialight Plano és Deko fűtőpanelek, de ezeknek erősen korlátozott a max. teljesítménye. Az új KLIMA már van 2000W kivitelben is.

Az elektromos radiátoroknál (hőtárolós funkció is) csak francia versenyzőnk van: Atlantic Nirvana, Shangai, Galapagos, Oniris, Maradja...

(Itt az egyenletes és kellemes hőleadást (Gentle Heating) a Nirvana belsejében kompozit hőtároló lemez, a többiben nagy tömegű öntöttvas egységek biztosítják.


PHF webshop

Aki azonnal egy áttekintő táblázatot keres, melyet 2000W-os fűtőtestekre dolgoztunk ki,

innen letöltheti: 2000W fűtőtestek összehasonlító táblázata


KONVEKCIÓS FŰTŐTESTEK JELLEMZŐI

Fogyasztás

termosztátAlapjaiban igaz, hogy az általunk forgalmazott  gyárak termékei gyakorlatilag hasonlóan fogyasztanak hasonló körülmények között (pl. ha folyamatosan működnek) , közelítve a 98% hatásfokot. Nyilván néhány százalék különbséget jelenthet a fűtőbetét alakja, de inkább számít a vezérlés pontossága (hiszterézise), azaz hogy a termosztát mennyivel engedi alá és fölé a beállított hőfokhoz képest a fűtést illetve a programozhatóság (a csökkentett hőmérsékletű ECO módot tudjuk előre beprogramozni a hét folyamán) is.

Minél kisebb a hiszterézis, annál gazdaságosabb a működés. Pl. egy átlagos fűtőtest 22 fokra állítva 21,5 és 22,5 C fok között tartja a hőmérsékletet. A legkisebb hiszterézissel a francia fűtőtestek dolgoznak!


 A fűtés technológiája, fűtőbetét

Minden általunk forgalmazott és fenn említett konvekciós fűtőtest a fűtőtest belsejében elhelyezett lamellás szerkezetű, általában alumínium ötvözet fűtőbetéttel melegíti a keresztül áramló levegőt. Legfeljebb a fűtőbetét alakjában van különbség. Van egysoros, kétsoros és X keresztmetszetű is, ahol az "X type" számít a legfejlettebbnek. (Nem bizonyított, de néhány százalékkal jobb hatásfokot adhat!

(Azt azért jó tudni, hogy e lamellás fűtőbetéteket csak néhány cég készíti a világon az összes elektromos fűtőtest gyártónak)

Az Atlantic Altis pl. kétsoros, a Radialight Stylo és Adax Neo  és a BEHA konvektorok "X" keresztmetszetű fűtőbetéttel rendelkeznek.

egysoros fűtőbetét  kétsoros elektromos fűtőbetét  x alakú fűtőbetét


Szigetelés, érintésvédelem

Az Adax VP10 kivételével minden fűtőtestünk kettős szigetelésű, azaz földelést nem igényel a felszereléskor!

Általában IP24 az érintésvédelmi fokozatuk, azaz elvileg fröccsenő víz elleni védelemmel rendelkeznek.

Az Adax Neo sajnos csak IP20 védelmet ad, így fürdőszobába csak a drágább, WIFI-s változat használható.

Az Adax gyár készít külön fürdőszobába szánt szériát is, ahol a vezérlés védelmének is külön figyelmet fordítanak. (Adax VPS és GLAMOX TPVD)


Túlmelegedés elleni védelem

Gyakorlatilag mindegyik elektromos fűtőtestünkben van! Azaz a fűtőbetét hőmérséklete szabályzott, nem égeti a port és egyéb szennyeződéseket, kímélve ezzel egészségünket és pénztárcánkat is!


Garancia

2019 -re gyakorlatilag összeállt a mezőny:) Itt a norvégok fűtőtestek 5 éves garanciájához felzárkóztak a franciák is. 

Mind az ATLANTIC és THERMOR, mind a NOIROT 5 év garanciát ad összesen. (a gyártói garancia-időt a hazai importőr pótolja ki)

Ez tapasztalatunk szerint a gyakorlatban persze majdnem mindegy, hiszen a fűtőtestek nem tartalmaznak mozgó alkatrészeket, így a hibalehetőség és meghibásodás veszélye is rendkívül csekély a sokéves tapasztalatok alapján is.


Nagyság, hossz

Sokszor probléma az elhelyezhetőség. A lényeg: mindig vízszintesen kell elhelyezni a fűtőpanelt, kivéve a külön erre a célra gyártott függőleges elhelyezhetőségű fűtőtesteket. (Igen van: olasz DEKO vagy francia fűtőtesteknél) 

Összességében elmondható, hogy a norvég panelek teljesítményükhöz képest viszonylag hosszúak (pl. Glamox 2000w-os: 167 cm), az olasz Radialight Stylo jól alkalmazkodik az ablakok szélességi méretéhez, a francia Atlantic pedig a legkisebb helyen elhelyezhető kompaktabb elektromos fűtőtest.

Időnként elérhető a Noirot választékában a Melodie sorozatból egy vertikális elhelyezésű típus is, ahol nincs elég széles hely a falon történő elhelyezésre.


Beszerelés, beüzemelés

Minden fűtőtestet fali konzollal szállítunk, melyet 4 csavar segítségével rögzítve a falon, arra a fűtőtestet felakasztva és rögzítve azonnal fűthetünk. Van lehetőség mobilitásra is, kapható láb is, a legolcsóbban az Atlanticnál juthatunk hozzá. A norvég Adax Neo2 saját lábbal is rendelkezik, de nagyon fontos a fal melletti elhelyezés, hogy a konvekciós gravitációs hőáramlás megfelelően kialakulhasson. (Szoba közepén elhelyezve a fűtés le is állhat idő előtt, mert a levegőáramlás lelassul, a beépített termosztát már azt érzékeli, hogy a hőmérséklet rendben van.


Termosztát, vezérlés

A legegyszerűbb termosztát típusoknál általában tekerhető tárcsával kell beállítanunk a hőmérsékletet. A vezérlés a megadott hőfok elérésekor mechanikusan (kis kattanással bimetállal) vagy elektronikusan (hangtalanul) szakítja meg az áramot a fűtőbeatlantic vezérléstét körében. A mechanikus termosztát nagy hiszterézissel (kissé érzéktelenül) működik, nagyobb túlfűtést és lehűlést engedélyez, így többet is fogyaszt.

Mechanikus termosztát az Adax VP10, VP11 szériáinál kapható. Az Atlanticnál már csak az F19D széria mobil változata létezik ezzel...

Az Atlantic legegyszerűbb fűtőtestjei is elektronikusak, kiegészítve a norvégoknál megszokott vezérlést egy tolókapcsolóval, mellyel felülvezérelhető a tárcsa, ki-bekapcsolás, fagyvédelmi, ECO-csökkentett mód, éjszakai és program mód lehetőséggel. Külön említést érdemel, hogy mind a tárcsa, mind a tolókapcsoló rögzíthető! (gyerekvédelem)

A program mód és a heti programozásra képes termosztát az F129D fűtőpanel jellegű konvektornál már tartozék.

A Noirot Spot-D és Meliodie széria ugyan már programozható termosztátos, de nincs szabad kezünk:  gyári programokat tudunk csak variálni. (Persze sok embernek ez az egyszerűbb:)

Összességében az alsó árkategóriában az Atlantic adja a korszerűbb és precízebb vezérlést!

Vezérlési "csemege" a Radialight Stylo termosztátja, mely a hőmérséklet érzékelésen belül, gyakorlatilag teljesítményszabályzást is végez a tárcsa állásától függően úgy, hogy a fűtőbetét működésének megfelelő idejű periodikus szüneteltetésével csökkenteni és növelni tudja a kiáramló levegő hőmérsékletét!


Gyártó és minőség

A hagyomány, hírnév, háttér, kapacitás és minőség szempontjából alig van különbség gyáraink között, A norvég ADAX 60 éves, a francia Atlantic több, mint 40 éves (22 európai gyáregységgel), a THERMOR 80 éves, az olasz Radialight 80 éves múltra tekint vissza.


Design, külső

Itt mindenkinek a szíve joga, saját szubjektív véleménye a meghatározó. Talán inkább az a kérdés szokott felmerülni, hogy azonos árkategórián belül - ha egyéb tulajdonságuk hasonló -, melyik az elegánsabb forma vagy pl. melyik a kevésbé balesetveszélyes mechanikai sérülés szempontjából.

Itt talán az alsó kategóriában van egyértelmű nyerő: az Adax Vp10 és 11 szériával szemben jóval alacsonyabb ára mellett általában az Atlantic F119P és F19D szériát választják vevőink: minőségibb kidolgozás, lekerekített forma, védelem a mechanikai sérülés ellen...


Ár- érték arány

Alsó árkategória: itt a Radialight nem jut labdához ára miatt. Nyerő lehet az ATLANTIC F119D és a Noirot Spot-D az Adax VP10 és 11-el szemben, mert olcsóbban kínál jobb vezérlést, formaterve elegánsabb, alapból elektronikus termosztátos több funkcióval és kis helyen is elfér.

Közép kategória: Ez a norvég fix termosztátos BEHA területe, mely a Glamoxnak is ellenfele . Alapesetben a GLAMOX ET termosztátos (manuális) kivitelével hasonlítható, de kiegészítve az energiatakarékos időzítő modullal már a DT termosztátos kivitellel is összevethető.

2018-tól a BEHA már csak WIFI-vel érhető el.

A Glamox cserélhető termosztátjával elérhető a heti program mód  (DT termosztát),

Felső árkategória: Itt a konvekciós fűtéseknél már csak az Adax Neo sorozat marad digitális programozható vezérlésével, X keresztmetszetű fűtőbetétjével, design díjas külsejével. 2017-es újítás az ADAX NEO WIFI, mely már okostelefonos távoli elérést kínál.

Sajnos azonban árával már az infrafűtéssel kombinált fűtőpanelek osztályába lép! Nézzen be a fűtőpanel menübe!


konvektor vásárlás