phf elektromos fűtések fűtőpanelek

Vezérlések, termosztátok összehasonlítása

 

Az alábbiakban a 2000W-os panelek közül a fejlettebb vezérlésű norvég ADAX NEO, a francia NIRVANA és a szintén francia Atlantic Solius Ecodomo fűtőtesteket vetjük össze fűtésvezérlésüket tekintve. 

Azt már tudjuk, hogy annál gazdaságosabb egy fűtés, minél precízebb a benne lévő termosztát. A gazdaságosság is csak egy szempont, ugyanis komfortérzetet is figyelembe kell venni. Minél kisebb a hőmérséklet ingadozása, annál jobb a komfortérzet. A francia panelek 0,1 C fokos hiszterézissel működnek, azaz szinte folyamatosan a tőlük elvárt szinten tartják a hőmérsékletet. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy már 0,1 fok hőmérséklet csökkenéskor korrigál a panel, nem engedi leesni 1-2 fokot.

Egyrészt gazdaságtalanabb visszafűteni, másrészt a helyiségben tartózkodók is észrevehetik a nagy ingadozást. Egyébként a norvég panel is már a gazdaságos 0,5 C fokos hiszterézissel dolgozik.

Fűtési módot vizsgálva is találunk különbségeket. Az Adax NEO konvekciósan fűt, a franciák esetében plusz megoldást is találunk a konvekciós mellett.

A Solius-nak csaknem az előlap teljes felülete infra fűtést biztosít, amely a pozitív élettani hatásokon felül nagyobb hőérzetet, kellemesebb komfortot ad és az átlagtól nagyobb belmagasságú helyiségeket is gazdaságosabban tudja megoldani.

nirvana vezérlésAmíg a konvekciós fűtés a levegőt melegíti, amely köztudottan a mennyezet felé áramlik, addig, illetve üzemidő alatt szinte folyamatosan érezzük az infra kellemesen sugárzó hatását. A NIRVANA a gazdaságosságot a benne helyet kapó kompozit hőtároló kihasználásával tudja biztosítani a konvekciós fűtés mellett. Érzetre leginkább a nagy tömegű vizes radiátorokra hasonlít, amit jól felfűtöttünk 80C fok körüli előremenő vízzel. A konvekciós fűtés kevesebbet működik, ezekben az inaktív időszakokban a hőtároló adagolja, sugározza az eltárolt hőmennyiséget.

Mindenképpen fontos megemlíteni a szellőztetést figyelő funkciót, amelyet 2018-ban már nemcsak a francia, hanem az ADAX NEO és GLAMOX DT fűtőpanelek is tudnak. Szellőztetéskor nem kell a fűtéshez nyúlni, levenni, kikapcsolni, mivel a hirtelen lecsökkenő hőmérsékletet érzékelve fagyvédelemre kapcsolnak automatikusan, majd visszaállnak a korábbi állapotba, amikor is a szellőztetést már nem érzékelik.

solius ecodomo vezérlésTávollétfigyelés? Igen, a Solius ezt is tudja! Akkor sincs gond, ha munkába indulás előtt elfelejtjük aktiválni az ECO programot, ugyanis egy aktiválható mozgásérzékelő figyeli a helyiséget. Amennyiben 30 percig nem észlel mozgást, akkor első lépésben a beállított hőmérsékletet csökkenti 1 fokkal. Újabb fél óra elteltével – ha időközben nem volt mozgás – még 1 fokkal csökkenti a beállított hőmérsékletet. Az azt követő fél óra elteltével már nem egy fokot csökkent, hanem átvált ECO módba, azaz a beállított hőmérsékletet engedi 3,5 fokkal csökkenni. Hazaérkezéskor, mozgást érzékelve ismét az általunk beállított hőmérsékletre fűti fel a helyiséget.

Persze a távoli elérés, okostelefonos elérés és szabályozhatóság már a komolyabb norvég fűtőpanelek tudásában is benne van: ADAX NEO WIFI, ADAX CLEA WIFI


A fűtőpanelek egyedi leírása részletesen:

ATLANTIC NIRVANA: http://atlanticfutes.hu/nirvana-radiator.html

ATLANTIC Solius Ecodomo: http://atlanticfutes.hu/solius-futopanel.html

ADAX NEO:http://adaxfutes.hu/adax-neo-futopanelek.html


 

 

Solius Ecodomo

NIRVANA

ADAX NEO

ADAX NEO WIFI

Vezérlés (termosztát) típusa

Elektronikus

Digitális

Digitális s5

WIFI digitális

Érzékenység

0,1 Cfok

0,1 Cfok

0,5 Cfok

0,3

Teljesítmény

2000W

2000W

2000W

2000W

Fűtési mód

konvekció+infra

konvekció+infra+hőtárolás

konvekciós

konvekciós

Méretek (hossz./magasság)

1035/450

1163/615

1400/370

1400

Garancia (év)

2+1

2+1

5

5

Földelés

nem igényel

nem igényel

igényel

 

Színek

fehér

fehér

fehér, piros, szürke, fekete

 

Felhasználhatóság

önálló és kiegészítő fűtés

önálló és kiegészítő fűtés

önálló és kiegészítő fűtés

 

Gyerekzár

+

+

+

+

Fröccsenő víz elleni védelem

+

+

-

+

Programozható

interface-szel igen

+

+

+

Kalibrálható termosztát

+

+

+

+

Szellőztetés figyelése

+

+

+

+

Távollét figyelése (mozgásérzékelő)

+

-

-

-

Gazdaságos hőmérséklet kijelzése

+

+

-

-

Rögzíthető max. beállítható hőmérséklet

+

+

-

-

Ár (bruttó)

91.000.-Ft 148.500.-Ft
79.000.-FT
89.000.-FT