Fűtőpanelek fogyasztása

Fűtőpanelek fogyasztása, tapasztalatok, vélemények, fűtésigény

Fűtőpanelek fogyasztása mennyi is lesz?

Rengeteg ember első kérdése az elektromos fűtéssel való ismerkedés során, hogy rendben van, hogy olcsón beszerezhető, jól vezérelhető és gyakorlatilag karbantartás nélkül használható, de akkor mennyit is fogyaszt?

Amikor „kicsit” hosszabb lesz a válasz, mint számítanak rá, azt hiszik, hogy ki akarunk bújni a válaszadás alól.

Pedig csak egy példa: ha ugyanezt megkérdezik egy hagyományos fűtéstechnikai szaküzletben –  „Mennyit fog fogyasztani ez a kazán a 100m2-es házamban? „- nemhogy választ nem kapnának, hanem még ki is nevetnék emiatt, hiszen a fogyasztás nemcsak a fűtőkészülék fajtájának a függvénye! Ezért is kérem olvassák el a következőket.

elektromos fűtőpanelek fogyasztása

A fogyasztást meghatározó tényezők

Ha tudjuk azt, hogy mennyi energiát kell egy adott helyiségbe pótolnunk ahhoz, hogy szinten tudjuk tartani a helyiség hőmérsékletét, pontosan tudnánk a fogyasztást is. Ezt még egy energetikai számítás is nehezen találja el, hiszen a körülmények minden évben változnak, tekintsük például akár az idei (2022-2023) fűtésidényt az előző évihez képest.

Miket kell figyelembe venni a fűtőpanelek fogyasztása számításánál?

– Hány fokon használjuk a termosztátot: az már köztudatban van, hogy

1 C fok változtatás a termosztáton nagyjából 5 % fogyasztásváltozást okoz, azaz ha 20 fok helyett 25 C fokon szeretünk élni, máris 25-30% a többletünk.

– Épület hőszigetelési tulajdonságai: Sokan úgy gondolják, hogy elég a becsléshez a lakás nagysága, de ugye egy ugyanolyan alapterületű vályog vagy kőház  fűtése többszörösét is fogyaszthatja egy mai korszerű, 30 cm fal + 15 cm hőszigeteléssel rendelkező házénak…

– Kinti hőmérséklet: Minél hidegebb van kinn, annál nagyobb a külső és a belső hőmérséklet különbsége, és egyre több energiát kell bevinni ahhoz, hogy a belső beállított hőmérséklet szinten maradjon.

– Szomszédok hatása (ha van) : Társasházban egyik legjobban befolyásoló tényező lehet, hogy mennyire van körbefűtve az adott lakás.

– Kültérrel érintkező falak száma: Az sem mindegy, hogy az adott helyiségben hány fal érintkezik közvetlenül a környezettel közvetlenül, pl. egy 2 vagy 3 külső fallal rendelkező sarokszoba fogyasztása és teljesítmény igénye 30-40%-al is nagyobb lehet az egyhez képest.

Végeredmény

Ennyi ismeretlennel nem lehet pontos eredményt mondani! (Sokszor mondom vásárlóinknak a jól ismert kérdés feltételekor, hogy nem tudjuk pontosan megmondani, még kb. is nehezen. Próbálja meg pl. egy gázkazánokkal foglalkozó üzletben feltenni a kérdést, még közelítőleg sem kap választ!!)

Látható, hogy a fűtőpanelek fogyasztása elsősorban nem is az adott készüléktől függ, hanem a körülményektől, azaz az adott helyiség hőveszteségétől.

Hívjon bátran, ha kérdése van vagy nem elegendőek az oldalon lévő információk:

Szaktanácsadónk hétköznap: 10-16 óráig:  +3630 995 2237

(email: ajanlat (kukac) futesprofi.hu)

Elektromos fűtőtestek fajtái oldalunkon:  FŰTŐTEST FAJTÁK

családi ház hővesztesége
elektromos fűtések fogyasztása

Elektromos fűtőtestek fogyasztása tapasztalatok alapján

Ahhoz, hogy mégis mondjunk valami megközelítő értékét az elektromos  fűtőtestek, fűtőpanelek fogyasztása értékére, és ne „futamodjunk meg” a válaszadás alól, a tapasztalatokra hagyatkoznánk most.

A sokéves tapasztalat, a vásárlói visszajelzések (és számítások is) azt mutatják, hogy egy helyesen méretezett panel effektíven napi 6-8 órát működik a külső hőmérséklet függvényében, azaz a fogyasztáshoz ebből kell kiindulni.

Miért is? Tudni kell, hogy egy helyiség fűtési teljesítmény igényét a „legrosszabb” állapotra határozzuk meg, azaz külső – 18 C fokra és belső 22-23 C fokra. Tehát a maximális teljesítmény arra kell, hogy a fűtőtest ilyenkor is fel tudja melegíteni a szobát megfelelően, azaz maradéktalanul tudja pótolni a hőveszteséget.

Így értelemszerű, hogy mikor kinn enyhébb idő van – vagy a teljesítmény túlméretezett – , a fűtőtest nem működik mindig. Mivel általában az elektromos fűtőtestek (konvektor, fűtőpanel) nem teljesítmény vezéreltek, azaz ha működnek, akkor a teljes teljesítménnyel fűtenek, így szükséges a ki- bekapcsolás.

Ezt a működést teljes mértékben a termosztát irányítja, így annak az érzékenységétől is függ, hogy mikor mennyit tartja bekapcsolva a fűtőbetétet! Ez talán a legfontosabb tényező az elektromos fűtőpanelek fogyasztása területén.

Vagyis milyen a hiszterézise: mennyivel engedi túlfűteni és mennyivel a beállított hőmérséklet alatt indítja újra a fűtőtestet. Magyarul: egy átlagos érzékenységű elektromos fűtőtest például 22 C fokra állításnál 21,5 fok alatt  kapcsol be és 22,5 fok elérése után kapcsol ki.

Felejtsük el a szlogent, hogy „egy percből 20 másodpercet működik”, hiszen nem időkapcsoló van beépítve, hanem – szerencsére – termosztát. Így van mikor akár 10 másodpercenként ki – bekapcsol, ezért ne ijedjünk meg a „sűrű” váltásoktól, és van persze olyan is, mikor sokáig üzemel egyfolytában, pl. a felfűtés időszakában.

Fogyasztás különbségek az egyes elektromos fűtésfajták között

Persze komoly különbségek vannak az egyes elektromos fűtőtestek és például a villanykazánok fogyasztása között.

Ha csak a fali elektromos fűtőtesteket nézzük, egy alap mechanikus termosztátos konvektorhoz képest egy korszerű, szellőztetés (ablaknyitás)  érzékelővel, jelenlét érzékelővel és profi programozható termosztáttal ellátott fűtőpanel akár 30%-kal is kevesebbet fogyaszthat.

Bővebben például az ilyen norvég fűtőpanelekről itt: NORVÉG FŰTÉSEK

Miért is?

Mivel az elektromos fűtőtestek hatásfoka közelít a 100%-hoz, ezért energiamegtakarítást az üzemidő csökkentésével tudunk elérni, vagyis nem használjuk, amikor nem szükséges. Azaz kihasználjuk például a szobatermosztát heti/napi programozás adta előnyöket, amikor nem vagyunk otthon vagy alvásidőben „ECO” hőmérsékleten, azaz a „KOMFORT” hőmérséklet alatt kb. 3 C fokkal tartjuk a szoba hőfokát.

A másik csökkentő tényező, ha ugyanazt a hőérzetet alacsonyabb hőmérsékleten produkálja a készülék, infrafűtés bevonásával.

Jó példa erre az Atlantic Solius DIGITAL fűtőpanel is.

Egy elektromos kazán fogyasztása mindig nagyobb lesz, a fűtőpanelek fogyasztása, hiszen egy központi fűtésnél mindig van hatásfokot csökkentő tényező (szivattyú, stb) A helyiségenkénti egyedi hőmérséklet-beállítás is jóval korrektebb egy fűtőpaneles rendszernél, a karbantartási problémákról pedig ne is beszéljünk…

Elektromos padlófűtés fogyasztása itt: 

Padlófűtés fogyasztása

Szám szerint hogyan alakulnak a rezsi adatok egy átlagos lakásban?

Hasonlítva a gázfogyasztás egész évre szétosztott havidíjas rendszeréhez, kis számolgatással egy átlagos hőszigetelésű (nem rossz) kb. 60 m2-es lakás elektromos fűtési havidíja 20-25.000.– Ft körül alakulhat mostani áramdíjjal (2022) (átalánydíjas elszámolással)!

Hogyan jött ez ki?

Számoljunk 6000W beépített fűtésteljesítménnyel. A fűtési idény 180 nap, napi működésre vegyünk átlagos 6-7 órát.

Így: 6 kW x 180 nap x 7 óra = 7560 kWh

Visszaosztva 12 hónapra: 7560/12 x 37 Ft/kWh = 23.310.-Ft / hónap

Hogyan számoljuk egy helyiség fűtési teljesítmény igényét?

Fűtőpanelek fogyasztása csak helyesen méretezett teljesítményből számolható még megközelítően is!

Általában nem áll rendelkezésre a fűtendő helyiségre vagy lakásra komplett energetikai számítás, mely a lehűlő felületek, hőszigetelések, ablakok, stb. függvényében meghatározza  az adott helyiség fűtési teljesítmény igényét a leghidegebb téli napokra. Így kiindulásképp elfogadható egy átlagos 30-35 Watt/légköbméter teljesítményigény. Például egy normál belmagasságú (2,7m) 20 m2-es szobába a számolt 1890 W miatt egy db 2000 Wattos fűtőpanelt kell alkalmaznunk.

Fontos tudni, hogy ez a kiindulás inkább csak egy átlagszám, melyből pl. megtudhatjuk, hogy elég lesz-e a rendelkezésre álló Amper, szükséges-e hálózatfejlesztés, mielőtt egyáltalán elektromos fűtésben gondolkozunk.

Elmondható, hogy a Magyarországon az ingyenesen rendelkezésre álló 32 Amper az alapfogyasztás mellett kb. egy 40-50 m2 lakás elektromos fűtésének kiszolgálására elegendő biztonságosan.

A gyors méretezés és az átlagszámok elsősorban fűtőpanelekre vonatkoznak, hiszen ott a teljesítményugrások miatt úgyis a kapott számnál nagyobb teljesítményűt javaslunk. Például nézzék meg új norvég fűtőpaneleket bemutató honlapunkat itt:   ADAX NEO FŰTŐPANEL vagy GLAMOX FŰTŐPANEL.

Vigyázni kell a méretezéssel, mert ha véletlenül alul méretezi a fűtőpanelt, tehát az nem tudja a kifűteni a helyiséget, akkor mindaddig folyamatosan fog működni a készülék, amíg nem éri el a beállított hőmérsékletet. De mivel ezt nem képes elérni,  folyamatosan fog működni. Például ha egy helyiségbe kellene a 2000 W-os fűtőpanel, de csak 1000 W-osat szerelnek be, akkor a fogyasztás a 16 kWh helyett 24 kWh lesz a folyamatos működés miatt!!

A pontos fűtés teljesítményigényhez, a várható fogyasztás számításához tehát  forduljon hozzánk, keresse bemutatótermeinket és elérhetőségeinket vagy használja az Önöknek fejlesztett

Fűtési teljesítmény méretező kalkulátorunkat!

Cégünk a PHF – Elektromos fűtések 2011 óta!

FACEBOOK  kedvelőink száma közel 8000 és  kb. 10 000 vásárlónk volt az elmúlt 12 évben.

Elektromos fűtés kedvelőinek FB csoportja a PHF KLUB Magyarországon a legnagyobb taglétszámú (3700+) ilyen csoport.

WEBÁRUHÁZAINK  (futespont.hu)  “Árukereső” minősítése 100 %, látogatóink összes száma bőven túl van az egymillión…