Fűtőtestek fajtái

Elektromos fűtőtestek fajtái: konvektor, fűtőpanel, radiátor

Az elektromos fűtőtestek fajtái, melyekkel kapcsolatban a következőkben tisztázzuk az alapfogalmakat, és hogy miért ne féljünk a konvektortól, mint kifejezéstől.

Sokan még a norvég rendszerű fűtőtesteket is infrapanelnek hívják, pedig igazából semmilyen közük nincs hozzá. Volt olyan vásárlónk, aki egyenesen visszamondta a rendelését, mikor elmondtuk, hogy a norvég panel valójában egy sima konvektor és nem infrapanel…

fűtőtestek fajtái

ELEKTROMOS KONVEKTOR

Kezdjük azzal, hogy mi is a konvektor, miért érezzük azt, hogy valami nem túl jó fűtőtest lehet.

A magyar köznyelvben nem véletlen, hogy rosszul hangzik e szó. Tettek róla az itthon található lakások tízezreiben üzemelő, csörgő-csattogó, rossz hatásfokú, sokat fogyasztó gázkonvektorok. Konvektornak hívtuk a régebben forgalomban lévő cekaszos (izzó fűtőszálas) elektromos fűtőtesteket is, melyek szintén nem a megbízhatóságukról voltak híresek. Nem csoda, hogy ezek után nem merjük valódi nevükön hívni pl. a norvég fűtőpaneleket sem, pedig:

norvég”fűtőpanelek” (Adax, GlamoxAdax Neo, Adax CLEA, BEHA is tisztán konvekciósan (meleg levegős hőátadással) fűtenek, azaz valójában konvektorok!

konvekciós fűtés glamox

Az elektromos fűtőtestek fajtái közül a konvektorok konvekciós fűtésénél a fűtőtest felülete alig melegszik fel, sugárzással csak nagyon kis mértékben fűtenek, a levegő felmelegítése pedig a fűtőtest belsejében található lamellás fűtőbetét felületén történik meg.

A melegített levegő pedig gravitációsan távozik a fűtőtest tetején. Az általában valamilyen alumínium ötvözet fűtőbetét hőmérséklete is szabályzott, egy túlfűtés elleni védelem biztosítja, hogy a fűtőbetét hőmérséklete ne legyen túl magas, így a bekerülő por és szennyeződés nem ég el, a meleg levegő belégzése sem lesz káros az egészségre.

A norvég rendszerhez hasonló a fűtésmechanizmusa az olasz Radialight Stylo (nem forgalmazzuk már) fűtőtestnek, vagy akár a francia Atlantic F119D sorozatnak is.

Hívjuk ezeket nyugodtan konvektoroknak, ettől még rendkívül gazdaságosan és energiatakarékosan fűthetünk velük! :))

Sokszor akadunk főleg a budapesti régi lakásoknál abba a problémába, hogy a normál (2,6-3,0 m) belmagasságtól jóval magasabbak (3,6-4,2m), melyek már nem fűthetők gazdaságosan tisztán konvekciósan, hiszen a levegőrétegződés miatt a meleg levegő gyakorlatilag fenn marad a mennyezet alatt és ahhoz, hogy igazából meginduljon a finom hideg-meleg levegős hőáramlás, még túl is kellene méreteznünk a fűtőtesteket (konvektorokat). (Ilyen lakásokban fordul elő, hogy a padló közelében csak 18 Cfok, a mennyezet alatt pedig 28-32 c fok is mérhető.)

Mi a megoldás? Drága infrapaneles rendszer, melynek beépítése és termosztátozása is plusz költséget igényel?

Vagy van más is? Természetesen: A valódi fűtőpaneles rendszer!

ELEKTROMOS FŰTŐPANEL

A bőven 40 éves múltra visszatekintő francia Atlantic gyár  nem állt meg a tisztán konvekciós fűtéseknél. Gyönyörű formatervbe öntve megalkotta vegyes fűtési rendszerét, az elektromos fűtőpanelt, mely nemcsak konvekciósan, hanem sugárzó módon is (infrafűtéssel) melegíti környezetét.

Itt a gravitációsan alul beáramló levegő is melegszik a fűtőbetéten áthaladva, és maga a fűtőtest felülete pedig infrafűtést ad le.

Ezáltal komfortérzetünk is jelentősen megnő – mintha egy cserépkályha jótékony melegét élveznénk, mikor a fűtőpanel mellett ülünk – és a sugárzó fűtés miatt a hőmérséklet belmagasságon belüli eloszlása is javul (nem lesz nagy különbség a padlószint és mennyezetszint hőmérséklete között).

Így gazdaságossá válhat az előbb említett nagyobb belmagasságú helyiségek fűtése is, hiszen a kisebb fogyasztás mellett egy készülékkel tudjuk megoldani egy rendkívül fejlett beépített termosztát segítségével a fűtést, az infrapanelek bekerülési árának kb. harmadáért!

Az Atlantic Solius Neo Digital fűtőpanelről az Atlantic gyári weblapján tájékozódhat részletesen.

Nemcsak programozható termosztáttal, hanem wifis távoli eléréssel is vásárolhatóak. (Solius Wifi)

ELEKTROMOS RADIÁTOR

És akinek még ez sem elég: NIRVANA villany radiátor

Az Atlantic még a fűtőpaneleket is tovább fejlesztette. Már itthon is kapható a belsőépítészek álma, mely még fűteni is tud:)

Egy különleges kompozit belső lemez használatával a Nirvana elektromos radiátor a fűtőpanel fűtési mechanizmusán túl már hőtárolásra is képes a legkorszerűbb formában, olyan 0,1 fokos hiszterézisű beépített digitális termosztáttal, mely a radiátor hőtehetetlenségét is figyelembe veszi a fűtéskor.

Részletesen ismerkedjen itt: ATLANTICBOLT.HU

Az Atlantic még itt sem áll meg, sőt hazai piacra valójában itt kezdődik a termékválasztéka!

A különleges Maradja, Onoris vagy Galapagos szériákban már nagy tömegű öntöttvas hőtároló egység segíti az ún. „Gentle Heating”, azaz kellemes fűtés megteremtését.

A vezérlés folyamatosan melegen tartja a fűtőtestet függetlenül a külső hőmérséklettől, azaz nincs érezhető le- és felmelegedés a termosztát kapcsolgatása miatt!

Sajnos 2023-ban a régi hőtárolós Nirvana kifutott, az termosztát ki- és bekapcsolása alatti egyenletes hőmérsékletet egy súlyos öntöttvas fűtőbetéttel oldották meg, amely hőtárolásra is képes. A tömeg a 2000W teljesítménynél már 29 kg-ra növekedett, de sajnos az ára is…

Nirvana NEO (katt ide)

elektromos radiátor nirvana

Elektromos törölközőszárító radiátor

Az elektromos fűtőtestek fajtái közül nem maradhat ki a törölközőszárító radiátorok választéka sem, melyek különböző minőségű és tudású termosztáttal ellátva találhatóak meg választékunkban. A nevük helyesen mutatja, hogy a konvekciós és sugárzó fűtés mellett hőtárolásra is képesek, melyet a feltöltésnél alkalmazott fagyálló folyadék és maga az acéltest biztosít.

Az Atlantic és Thermor radiátorok készre vannak szerelve, csak elektromos bekötést igényelnek, üzemkészek ezután.

Remekül használhatóak a fürdőszobákban főfűtésre vagy például a padlófűtés kiegészítésére is.

fűtőtestek fajtái: törölközőszárító radiátor