Konvekciós fűtőtestek összehasonlítása

KONVEKCIÓS FŰTŐTESTEK, ELEKTROMOS KONVEKTOROK ÖSSZEHASONLÍTÁSA

Konvekciós fűtőtestek, elektromos konvektorok hasonlítása. Miért is konvektor a konvektor? Természetes (ventilátor nélküli) konvekciós (hőáramlásos) fűtés röviden.

E fűtőtestek fűtésmechanizmusa abban rejlik, hogy a panel alján beáramlik a hideg levegő, mely a panel belsejében a lamellás fűtőegységen keresztül felmelegszik, és a magas hőmérséklet különbség miatt a felső nyíláson keresztül a meleg levegő beáramlik a légtérbe. (gravitációs fűtés)

A fűtőpanelben nincs ventilátor, sem magas hőmérsékleten üzemelő izzószál („cekasz”), mely égetné és keringetné a port, nem bocsát ki kétséges hatású sugarakat, az egészségre semmilyen ártalmas, vagy kétes fizikai és élettani hatást nem okoz, egyszerűen, a termodinamika elvén működik.

A legjobb hatásfokot megfelelő magasságban (padlótól 15-20 cm magasan) a falra szerelve adják le, ebből a magasságból szívják be a hideg levegőt, és javasolt az ablak alatti elhelyezés a friss levegő áramlásba való hozzákeverése céljából.

Ez a legtisztább fűtési mód, a kazánoknál és más rendszereknél lényegesen olcsóbban és egyszerűbben telepíthetőek.

konvekciós fűtőtestek, konvektorok összehasonlítása

Az általunk forgalmazott konvekciós fűtőtestek, elektromos konvektorok lelke a tetszőlegesen megválasztható vezérlőben (termosztát) rejlik. Egy processzor segítségével a vezérlő méri és ellenőrzi a helyiség hőmérsékletét és annak változását, és kiszámítja, hogy a panelnek mikor kell működnie. hogy egyenletesen tudja tartani a beállított hőmérsékletet.

A felületi hőmérsékletük sem melegebb, mint egy hagyományos radiátor, nem éri el a 60 fokot, azaz nem baleset veszélyesek! A megfelelő fűtésteljesítményt a precíz elektronikus vezérléssel érik el.

A tények azt igazolják, hogy az általunk forgalmazott elektromos fűtőpanelek és konvektorok közel 100%-os hatékonysággal alakítják hővé az elektromos energiát, a  speciális fűtőbetétnek és a precíz szabályozó rendszereknek köszönhetően fogyasztásuk pedig jóval kedvezőbb, mint a hagyományos izzószállal működő berendezéseké.

elektromos konvektorok

Konvektorok, fűtőpanelek, radiátorok  gyártó szerint

A konvektorokhoz tartozik a norvég Adax gyár teljes termékválasztéka (Adax Vp12, Adax Eco, GlamoxAdax NeoAdax Neo WiFiAdax CLEA), Adax Compact wifi, a francia Atlantic gyár induló (F19D, F119D, F120D, F127 és Altis Ecoboost wifi szériái, a szintén francia NOIROT Spot-D vagy a norvég BEHA, sőt a török VIGO is..

A sugárzó fűtéssel (infra)  kombinált konvekciós fűtőtestekhez (fűtőpanel) tartozik  a francia Solius Neo Digital és Solius wifi is, melyeknél nagy felületű extrudált alumínium lemez adja le hőt mind sugárzó, mind konvekciós fűtésként.

Az elektromos radiátoroknál (hőtárolós funkció is) csak francia versenyzőnk van: Atlantic Nirvana, Shangai, Galapagos, Oniris, Maradja…

(Itt az egyenletes és kellemes hőleadást (Gentle Heating) a Nirvana belsejében kompozit hőtároló lemez, plusz nagy tömegű öntöttvas fűtőegységek biztosítják.

KONVEKCIÓS FŰTŐTESTEK JELLEMZŐI

Fogyasztás

Alapjaiban igaz, hogy az általunk forgalmazott  gyárak termékei gyakorlatilag hasonlóan fogyasztanak hasonló körülmények között (pl. ha folyamatosan működnek) , közelítve a 98% hatásfokot.

Nyilván néhány százalék különbséget jelenthet a fűtőbetét alakja, de inkább számít a vezérlés pontossága (hiszterézise), azaz hogy a termosztát mennyivel engedi alá és fölé a beállított hőfokhoz képest a fűtést illetve a programozhatóság (a csökkentett hőmérsékletű ECO módot tudjuk előre beprogramozni a hét folyamán) is.

Minél kisebb a hiszterézis, annál gazdaságosabb a működés. Pl. egy átlagos fűtőtest 22 fokra állítva 21,5 és 22,5 C fok között tartja a hőmérsékletet. A legkisebb hiszterézissel a francia fűtőtestek dolgoznak!

 A fűtés technológiája, fűtőbetét

Minden általunk forgalmazott és fenn említett konvekciós fűtőtest a fűtőtest belsejében elhelyezett lamellás szerkezetű, általában alumínium ötvözet fűtőbetéttel melegíti a keresztül áramló levegőt. Legfeljebb a fűtőbetét alakjában van különbség. Van egysoros, kétsoros és X keresztmetszetű is, ahol az „X type” számít a legfejlettebbnek. (Nem bizonyított, de néhány százalékkal jobb hatásfokot adhat!

(Azt azért jó tudni, hogy e lamellás fűtőbetéteket csak néhány cég készíti a világon az összes elektromos fűtőtest gyártónak)

Az Atlantic Altis pl. kétsoros, a Radialight Stylo és Adax Neo  és a BEHA konvektorok „X” keresztmetszetű fűtőbetéttel rendelkeznek.

Szigetelés, érintésvédelem

Gyakorlatilag minden fűtőtestünk kettős szigetelésű (CLASSII.), azaz földelést nem igényel a felszereléskor!

Általában IP24 az érintésvédelmi fokozatuk, azaz elvileg fröccsenő víz elleni védelemmel rendelkeznek.

Az Adax Neo sajnos csak IP20 védelmet ad, így fürdőszobába csak a drágább, WIFI-s változat használható vagy a gyengébb programozási tulajdonságokkal rendelkező Adax ECO.

Az Adax gyár készít külön fürdőszobába szánt szériát is, ahol a vezérlés védelmének is külön figyelmet fordítanak. (GLAMOX TPVD)

Túlmelegedés elleni védelem

Gyakorlatilag mindegyik elektromos fűtőtestünkben van! Azaz a fűtőbetét hőmérséklete szabályzott, nem égeti a port és egyéb szennyeződéseket, kímélve ezzel egészségünket és pénztárcánkat is!

Garancia

2019 -re gyakorlatilag összeállt a mezőny:) Itt a norvégok fűtőtestek 5 éves garanciájához felzárkóztak a franciák is.

Mind az ATLANTIC és THERMOR, mind a NOIROT 5 év garanciát ad összesen. (a 2 év gyártói garancia-időt a hazai importőr pótolja ki) Az Atlantic-nál szükséges a készülékeket regisztrálni az importőrnél, hogy az esetleges „szürkeimportos” készülékeket kizárják a plusz jótállásból.

Ez tapasztalatunk szerint a gyakorlatban persze majdnem mindegy, hiszen a fűtőtestek nem tartalmaznak mozgó alkatrészeket, így a hibalehetőség és meghibásodás veszélye is rendkívül csekély a sokéves tapasztalatok alapján is.

A fűtőbetétek gyakorlatilag nem szoktak soha elromlani, így akár 10 éves garanciát is elbírnának, meghibásodási lehetőség természetesen az elektronikában, vezérlésben van inkább, ha kicsi is.

Nagyság, hossz

Sokszor probléma az elhelyezhetőség. A lényeg: mindig vízszintesen kell elhelyezni a fűtőpanelt, kivéve a külön erre a célra gyártott függőleges elhelyezhetőségű fűtőtesteket. (Igen van a  francia fűtőtesteknél, például a Solius Neo álló kivitele kisebb, mint 50 cm 2000W teljesítményben is.)

Összességében elmondható, hogy a norvég panelek teljesítményükhöz képest viszonylag hosszúak (pl. Glamox 2000w-os: 167 cm), a francia Atlantic pedig a legkisebb helyen elhelyezhető kompaktabb elektromos fűtőtest. A 2022-ben megjelent Adax Compact WIFI azért sokat segít, ha valaki ragaszkodik a norvég gyártáshoz. Itt a magasabb készülékházhoz már jóval rövidebb hosszak tartoznak.

Időnként elérhető a Noirot választékában a Melodie sorozatból egy vertikális elhelyezésű típus is, ahol nincs elég széles hely a falon történő elhelyezésre.

Beszerelés, beüzemelés

Minden nem mobilként gyártott konvektort fali konzollal szállítunk, melyet 4 csavar segítségével rögzítve a falon, arra a fűtőtestet felakasztva és rögzítve azonnal fűthetünk.

Van lehetőség mobilitásra is, kapható láb is, a legolcsóbban az Atlanticnál juthatunk hozzá. Nagyon fontos a fal melletti elhelyezés, hogy a konvekciós gravitációs hőáramlás megfelelően kialakulhasson. (Szoba közepén elhelyezve a fűtés le is állhat idő előtt, mert a levegőáramlás lelassul, a beépített termosztát már azt érzékeli, hogy a hőmérséklet rendben van.

Az elhelyezés (rögzítés) után csak áram alá kell helyezni a készüléket és beállítva a termosztátot a kívánt hőfokra, már van is fűtésünk!

Termosztát, vezérlés

A legegyszerűbb termosztát típusoknál általában tekerhető tárcsával kell beállítanunk a hőmérsékletet. A vezérlés a megadott hőfok elérésekor mechanikusan (kis kattanással bimetállal) vagy elektronikusan (hangtalanul) szakítja meg az áramot a fűtőbetét körében. A mechanikus termosztát nagy hiszterézissel (kissé érzéktelenül) működik, nagyobb túlfűtést és lehűlést engedélyez, így többet is fogyaszt.

Mechanikus termosztát az Atlanticnál már csak az F19D széria mobil változatánál létezik, de már ez fejlett, gőznyomás elvén működik. Ugyanilyen termosztát van a THERMOR Bonjour konvektorban is.

Az Atlantic legegyszerűbb fűtőtestjei is elektronikusak, kiegészítve a norvégoknál megszokott vezérlést egy tolókapcsolóval, mellyel felülvezérelhető a tárcsa, ki-bekapcsolás, fagyvédelmi, ECO-csökkentett mód, éjszakai és program mód lehetőséggel. Külön említést érdemel, hogy mind a tárcsa, mind a tolókapcsoló rögzíthető! (gyerekvédelem)

A program mód és a heti programozásra képes termosztát az F120D fűtőpanel jellegű konvektornál már tartozék.

beépített termosztátok a konvektorokban

A Noirot Spot-D és Meliodie széria ugyan már programozható termosztátos, de nincs szabad kezünk:  gyári programokat tudunk csak variálni. (Persze sok embernek ez az egyszerűbb:)

Vezérlési újdonság volt néhány éve, amikor megjelentek a távoli elérésre képes norvég Adax Wifi és francia Altis Wifi, Thermor Soprano Sense készülékek, melyeknél a wifi kapcsolattal nemcsak programozás, hanem fogyasztás mérése is elérhető. Minden készüléknek van wifi processzora, nem szükséges külön központi egység, mint például a Nobo-nál.

Gyártó és minőség

A hagyomány, hírnév, háttér, kapacitás és minőség szempontjából alig van különbség gyáraink között, A norvég ADAX 60 éves, a francia Atlantic több, mint 40 éves (22 európai gyáregységgel), a THERMOR 80 éves, az olasz Radialight 80 éves múltra tekint vissza.

Design, külső

Itt mindenkinek a szíve joga, saját szubjektív véleménye a meghatározó. Talán inkább az a kérdés szokott felmerülni, hogy azonos árkategórián belül – ha egyéb tulajdonságuk hasonló -, melyik az elegánsabb forma vagy pl. melyik a kevésbé balesetveszélyes mechanikai sérülés szempontjából.

Itt talán az alsó kategóriában van egyértelmű nyerő: az Adax Vp10 és 11 szériával szemben jóval alacsonyabb ára mellett általában az Atlantic F119P és F19D szériát választják vevőink: minőségibb kidolgozás, lekerekített forma, védelem a mechanikai sérülés ellen…

Ár- érték arány

Alsó árkategória: itt a Radialight nem jut labdához ára miatt. Nyerő lehet az ATLANTIC F119D és a Noirot Spot-D az Adax VP10 és 11-el szemben, mert olcsóbban kínál jobb vezérlést, formaterve elegánsabb, alapból elektronikus termosztátos több funkcióval és kis helyen is elfér.

Közép kategória: Ez a norvég fix termosztátos BEHA BT területe, mely a Glamoxnak is ellenfele lehet egy kicsit. Alapesetben a GLAMOX ET termosztátos (manuális) kivitelével hasonlítható, de kiegészítve az energiatakarékos időzítő modullal már a DT termosztátos kivitellel is összevethető.

2018-tól a BEHA már csak WIFI-vel érhető el, de ezt a modellt 2023-ban nem forgalmazza az importőr a wifis elérés bizonytalansága miatt. (Helyette a Beha BT elérhető)

Glamox cserélhető termosztátjával elérhető a heti program mód  (DT termosztát) és a wifis elérés is 2023-tól. (WT termosztát)

Felső árkategória: Itt a konvekciós fűtéseknél már csak az Adax Neo sorozat marad digitális programozható vezérlésével, X keresztmetszetű fűtőbetétjével, design díjas külsejével. 2017-es újítás az ADAX NEO WIFI, mely már okostelefonos távoli elérést kínál.

Sajnos azonban árával már az infrafűtéssel kombinált fűtőpanelek osztályába lép! 

Nézzen be a fűtőpanel menübe!